05 юли, 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter 6) ревю

Както най-вероятно знаете, европейската версия на играта излезе преди два дни - на 3-ти юни. Можете да я играете на няколко платформи - PC, XBOX 360, PS3, Wii и DS. Аз пробвах играта на две от тях - PC и Wii. Геймката е разработка на EA Bright Light Productions.

Шестата част от поредицата "Хари Потър" ни дава разнообразен геймплей. Както и в петата игра, младият Хари има възможността спокойно да се разхожда из замъка за магии и вълшебства Хогуортс. Вие трябва да събирате хогуортски щитове, пръснати навсякъде из училището.
Можете да се запишете в дуелния клуб, където имате възможност да тествате магическите си способности, като се изправяте срещу различни опоненти - ученици магьосници от домовете на Хогуортс: Грифиндор, Слидерин, Рейвънклоу и Хафълпаф. На разположение са ви няколко магии, с които можете да атакувате противника, да го зашеметите, да го вдигнете във въздуха и т.н. Извън дуелите можете да използвате само три магии, като най-полезната от тях е тази за вдигане на предмети. Тя ви е необходима, за да вземете щитовете, които понякога са много нависоко или на места, недостъпни за вас.
В играта има и клуб по отвари. Трябва да призная, че правенето на отвари ми е любимата част от цялата игра! По всяко време, след като се запишете в клуба, можете да отидете там и да приготвяте всяка една от многото отвари! Наистина е забавно!
Имате и страхотната възможност да играете магическия спорт куидич в ролята на търсач! Трябва само да хващате малка златна топка с крилца, наречена снич, докато летите на метла над и около игрището за куидич. Направи ми впечатление, че героят (т.е. Хари) не може да скача, но това всъщност въобще не е и необходимо. Вместо това той може да спринтира като истински бегач!

Все пак играта си има и история, която най-добре се вписва в разнообразния ѝ геймплей. Ако сте чели шестата книга от поредицата, трябва да знаете какво става, а ако не сте - ще разберете на 17-ти юли, когато шестият филм излезне в България. Все пак ще ви разкажа накратко - в шестата част Хари става много добър с правенето на отвари, защото получава книга с допълнителни записки, която принадлежи на някакъв Нечистокръвен принц. В същото време той ходи на вечерни консултации при професор Дъмбълдор (директорът на "Хогуортс"). Двамата целят да унищожат хоркруксите - предмети, в които Волдемор (злият магьосник) е скрил частица от душата си. Няма да казвам какво става накрая, защото ще разваля изненадата на тези, които не знаят. В цялата шеста част има и любовни интриги - Хари харесва момичето от семейство Уизли - Джини, а пък в нея също така е влюбен и съученикът му Дийн Томас. Естествено, това е показано и в самата игра.
Самото минаване на историята на играта е дълго не повече от 5 часа, но пък затова можете, след това, да събирате щитове, да играете в клубовете или пък просто да се разхождате из Хогуортс. Ако искате да отидете в някоя част на големия замък, но не знаете къде се намира тя - можете по всяко време да повикате духа Почтибезглавия Ник, който с удоволствие ще ви опъти.

Трябва да уточня, че персонажите в геймката са направени много добре, с ясно изглеждащи лица. И графиката е много добра, а цялата игра е съпроводена от невероятна музика, създадена специално за "Хари Потър" - можете да я чуете и в другите части на поредицата.
Ако сте фенове на "Хари Потър" или пък просто търсите една наистина добра игра - то тогава "Хари Потър и Нечистокръвният принц" е за вас!

Каква е моята оценка за играта?
Давам ѝ 9,5 от 10. Играта безспорно го заслужава. Надявам се следващата част от поредицата да ме изненада още по-приятно!

Плюсове:
Разнообразен геймплей
Свобода на действието
Идеална графика, звук...

Минуси:
Кратка история

Картинки: (натиснете върху тях, за да се покажат в по-голям размер)


Видео:
http://test0001.hit.bg/facebook.png

16 коментара:

  1. Колко яко ревю! Браво! Постарал си се! Научих много нови неща за играта, благодариние и на текста, и на клипчето. В най-скоро време ще си я изтегля!
    P.S. Искам пак да ти кажа /по скоро напиша/, че блогът ти е Супер! Винаги пишеш актуална и много интересна информация! От теб и твоят блог научих много неща! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. znam,4e tova koeto pitam,ne e svirzano s revyuto na igrata.......Prosto iskah da te popitam kak si napravi bloga?Navsyakide iz neta tirsya na4ini,no
    ne razbrah e gatti.mnogo 6e se radvam,ako mi pomogne6.pi6i na cyber95@mail.bg ili tuka na tvoya blog napi6i kak da si napravim.

    ОтговорИзтриване
  3. Направих блога си чрез сайта blogger.com. Можеш да го пробваш, безплатно е. :) А харесва ли ти ревюто ми?

    ОтговорИзтриване
  4. Ревюто не е вярно. Особено плюсовете са пълна противоположност на реалноста.
    Разнообразен геймплей ??? - само три неща а правене които се правят по един и същи начин, елементарно и нямат смисъл освен заради самото действие.
    Свобода на действието ????- в куидича летиш през кръгчета , не може да си управляваш метлата където с искаш - това е УЛТИМАТИВНАТА линейност а не свобода.
    Идеална графика ????- с графика от преди 4 години и на фона на коя да е съвмременна игра трудно бих нарекъл графиката идеална.

    ОтговорИзтриване
  5. Под свобода на действието имам предвид това, че Хари може да се разхожда свободно до всяко кътче на замъка. Вярно, куидича е доста ограничен, но той е като отделна мини-игра.
    Графиката си е добре, лично на мен ми се струва много по-добра от някои други нови игри, излезнали тази година, които се водят за по-хитови заглавия.
    Колкото до разнообразния геймплей - за Хари Потър е добре. Както казах, то и няма какво повече да се прави, доколкото познавам самото действие. А и да си виждал старите Хари-Потър игри? Единственото, което героят прави там, е да скача и тича, да събира бобчета, да прави магии... Тук не само може това (без скачането), но също така има шанса да се дуелира, да играе куидич (което в някои части го нямаше) и дори да прави отвари, което е съвсем ново!
    Освен това в петата част имаше само две мини-игри - дуелиране и търкаляне на топчета.

    С други думи - шестата част на Хари Потър определено не е толкова лоша игра.

    ОтговорИзтриване
  6. Ми то проблема че то само и единствено мини игри има като игрово действие. Виж да - бяха напълнили замъка с куести и събиране на неща които дават умения и магии необходими да преминаваш по-нататък. Да има свобода - не да пресъздават действия за цяла година в 2 часа дуели, бъркане на отвари и летене през кръгчета.
    Колко по яко щеше да е да се лети където си искаш по игрището - щеше да има реален мач а не гонене на точки през което време нищо от мача не се вижда.
    Щеше да е по-яко научените отвари да се правят по всяко време и да се използват.- примернол кеф ти многоликова отвара - правиш си я коагто си искаш и ставаш Снейп :)

    За графиката - кажи ги тия хитови игри :)

    b.t.w Играл ли си Bully - ако Хари беше направена като нея тогава щяха да важат нещата които си писал за разнообразие и свобода на действие.

    ОтговорИзтриване
  7. Вече казах, че под свобода на действието имам предвид това, че можеш спокойно да си се разхождаш из замъка. Колкото до отварите, наистина съм съгласен, че е малко тъпо това, само да правиш отварата, а не да я използваш.
    Куидичът наистина е направен много лесен, но на мен лично ми е забавно. Между другото, единствената игра, която използва свободно летене, е Хари Потър 1, колкото и невероятно да звучи.

    А ти виждал ли си разнообразен геймплей в така хвалените пуцалки? Героите постоянно се срелят, стрелят... и все едно и също. Ами рейсърите? Там само се кара, кара... и пак същото. Не знам какво имаш предвид ти под разнообразен геймплей, но въпреки че Хари Потър 6 понякога омръзва, мисля, че всичко при нея е на шест.

    Колкото до графиката, сравних Хари Потър 6 и играта Call of Juarez: Bound in Blood - един нов хит. Пуснах ги на максимални настройки и графиката на Хари Потър ми се стори доста по-добра от тази на другата игра.

    Не, не съм играл Bully, но някъде бях чувал, че, ако не се лъжа, има нещо общо с GTA. Вярно, в такива игри свободата на действие е по-голяма, но това зависи от големината на самата игрална вселена. А един град е много по-голям от замъка Хогуортс, нали?

    Между другото, хубава дискусия стана. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Потделно :)
    1. Juarez не е хит.
    2. Bully e игра за ученик който съотено действието се развива в училище. Изиграва се за 20 часа минимум.
    Вместо метла има разни скейборди, колелета, мотори - могат освен да се използват за придвижване из територията да бъдат подобрявани, ъпгрейдвани и да се участва в различи видове състезания. Също и да се гъзарее пред останалите ученици.
    Колко по яко би било това да го има с метлите.
    примерно :)

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина би било хубаво да го има и с метлите, но го няма, факт е. Все пак знам, че Bully е по-известна от Хари Потър, така че, според мен, е нормално да е по-добра. Но аз лично съм доволен от Хари-то, а и ревюто представя моята гледна точка на нещата, така че това, което съм написал в него, е истина. Просто някои гледат играта от една гледна точка, а други - от различна. Факт е, че играта няма да стане хит, но аз, като фен на Хари Потър, съм си длъжен да я защитавам, но имай предвид, че не го правя саом заради това, играат наистина ми харесва. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Пак съм аз - именно защото съм фен на Хари Потър ми се иска не да пускат полуфабрикати за игри които се играят само от феновете които и без това знаят за какво става дума а напротив - искам голяма игра, със най-съвремена графика, хиляди линни репликики покриващи историята от книгите подобаващо, огромен свят развиващ вселената на Роулинг и голямо разнообразие от неща които се правят в играта. Такива ми нещица :)

    Принципно такива големи игри направиха и за властелина и за междузвездни войни и за някои други книги и филми. Сега се чака да го направят и с Хари - той заслужава Експелиармуса му да избива пръчките на противниците с безкомпромистност а не просто да произвежда светещо кълбо което угасва :)

    ОтговорИзтриване
  11. Тук съм съгласен. Хари Потър заслужава не по-малко хубави игри от тези на Властелина на пръстените. Аз се надявам след седмата игра да излезен някоя нова, която наиситна е по-разнообразна и по-реална. :)

    ОтговорИзтриване
  12. Тончо,тук не съм съгласен!Според мен поредицата Властелина на пръстените е 5 пъти по-добра от Хари Потър.Властелинът е както по-интересна книга,така и по-интересен филм.Хари Потър-Волдемор това,Волдемор онова...

    ОтговорИзтриване
  13. Аз не казвам нищо за Властелинът на пръстените, защото не съм я чел, просто казвам, че и Хари Потър е много известна поредица и тя заслужава също много добри игри.

    ОтговорИзтриване
  14. Хари Потър със сигурност не е по малка от властелина!
    Друг е въпроса че най-вероятно наистина качественит игри ще се появява едва след като свършат филмите и когато разработчиците ще имат простор да се развихрят.

    ОтговорИзтриване
  15. Дано наистина стане така! Ще се радвам, ако направят и MMORPG по Хари Потър!

    ОтговорИзтриване
  16. da ton4o naistina go biva revyuto.....blagodarya za tova,4e mi kaza kak da si napravya blog-a

    ОтговорИзтриване