13 декември, 2009

Бързо и лесно украси - за без почти никакви пари!

Празниците идват, а с тях и желанието те да дойдат по-бързо. Можете лесно да си повдигнете настороението си и коледния си дух, като просто украсите дома си (освен ако вече не сте го направили). Много хора не го правят, сега сигурно ще бъдат още повече, заради оправданието на годината - "криза е". Макар че самата украса попринцип не струва толкова много пари, винаги можете (и е хубаво да го направите) да спестите, като си направите саморъчна такава. Много често саморъчно направената украса се получава по-хубава от тази по магазините, ако не то поне вие я оценявате като по-добра, защото е вашата собствена.
В тази статия ще се запознаете с идеите ми за украса. Някои от тях не са точно мои идеи, но се надявам да ви харесат.
1. Коледната елха и украсата за нея

Това е, така да се каже, задължителната украса. Сигурно много хора не възприемат елхата като украса, защото тя просто би трябвало да си я има, но сигурно има и такива, които изобщо не слагат коледно дърво в домовете си. Все пак, ако още нямате елха, отидете до магазина и си купете изкуствена такава или пък си вземете истинско борче (което не се препоръчва, заради изсичането). В краен случай просто съберете (безплатно е!) паднали елхови клонки от земята и ги наредете в дома си!
Това не е всичко и всеки го знае - трябва да украсите елхата. Отидете до магазина наблизо и купете пакети с топки за украса (обикновено са най-много по 2 лева).

Знам, че често цената е критерий за качество на продукта, но на много места можете да намерите и евтини качествени топки. :) Можете да си набавите и камбанки, бастунчета и други интересни коледни украшения. А защо не и някоя гирлянда? Не забравяйте и лампичките! Ето и една друга интересна идея - купете памук, откъснете малко от него и го посипайте по елхата. Изглежда като сняг и е по-добре от разни спрейове!
2. Украса тук, украса там
Не си мислете, че с елхата е приключило всичко. Остава ви още работа, ако искате украсата ви да бъде завършена! Нека започнем с...
Хартиените снежинки

Взимате най-обикновен лист хартия. Сгъвате го на две и след това още веднъж на две. Повтаряте операцията още два пъти. Накрая трябва да получите едно мъничко правоъгълниче. Вземете ножица и дайте свобода на фантазията си, като изрязвате правоъгълничето в различно форми. След като приключите разгънете целия лист и вижте ефекта! Залепете готовите снежинки по прозореца или на стената (за второто използвайте хартиено тиксо, тъй като не оставя белези по стените). Използвайте листове с различна големина, за да получите различни по големина снежинки!
Гирляндите

Не е нужно непременно да купувате гирлянди от магазина. Нужни са ви само няколко стари вестиници и списания. Изрежете лентички от тях, залепете ги и ги свържете! За да бъде още по-красиво, можете да използвате разноцветна хартия (ако не държите непременно да спестите пари). Използвайте хартиено тиксо, за да окачите готовите гирлянди по стените или по тавана. Можете да ги използвате и за елхата. Също така пробайте да закачите по тях топки или пък да ги овиете с лампички.
Лампичките

Повечето хора слагат лампичките си на елхата, но не е задължително! Можете да закачите такива и в дома си! А ако живеете в къща непременно окачете такива навън! Можете да ги намерите на много места - не са скъпи!
Свещичките

Купете по един-два пакета от онези чаени, кръгли свещички и го поставете из дома си! вечерта ги запалете и се наслаждавайте на ефекта, съпътстван от тях и другата украса! Свещичките можете да поставите и в коледни сувенири, създадени специално за такава цел.
Още няколко идеи
Вземете стиропор и го опаковайте с празнична хартия. "Подаръците" сложете под елхата.
За да бъде по-зимно, съберете изпопадали шишарки и ги поставете навсякъде из дома ви.

Това е! Би трябвало да повдигне коледното настроение на всеки. Всичко това ще ви излезе към 15 лв. (без елхата), което не е чак толкова много. А и определено си струва! След като сте направили всичко и сте доволни, изчакайте да дойде вечерта и изгасете всички светлини. Тогава пуснете коледна музика и се наслаждавайте... Лампичките и свещичките светят, всичко е красиво... Весели празници! :)
http://test0001.hit.bg/facebook.png

Няма коментари:

Публикуване на коментар