19 февруари, 2010

Защо изобщо правим това?!

Днес се навършват 137 години от обесването на Васил Левски... Омръзна ми да слушам това цял ден, честно. Не че Васил Левски не е бил велик човек, спомогнал изключително много за Освобождението на страната ни, като е създал голяма мрежа от комитети и т.н., но защо трябва точно този ден да бъде честван?! Денят, в който този нацонален герой е обесен, е бил трагичен. На този ден преди 137 години милиони хора са загубили надеждата за бъдещето, както ни става ясно и от Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски":

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.
Това прекрасно стихотворение, описващо това трагично събитие, не показва ли, че случилото се е наистина ужасно? Трябва ли изобщо да честваме обесването на Апостола, като по този начин си "спомняме" за ужасния ден преди 137 години? Това хубаво ли е? Не може ли да бъде избрана друга дата за отдаване на почит на Васил Левски, например неговото рождение или основаването на някакъв важен и ключов комитет? А всъщност ето какво точно означава думата "чествам" според един тълковен речник:

Отбелязвам с тържество някакво събитие; устройвам празненство. (взето от www.t-rechnik.info)

Нима българинът трябва да организира тържество послучай обесването на свой национален герой? И даже да устройва празненство? Това вече е прекалено. Ами хайде тогава да празнуваме и паденето ни под турско робство, какво ще кажете?
http://test0001.hit.bg/facebook.png

7 коментара:

  1. виж сега
    очевидно не схващаш идеята
    първо - чествам и празнувам са различни глаголи
    чествам се употребява предимно за събития като това - не щастливи, но значими за историята ни
    празнуват се Великден, Гергьовден...
    освен това определено ТРЯБВА да се ЧЕСТВА тази дата, за да може народа да знае кога и какво се е случило, независимо колко е лошо.
    На тази дата ние трябва да почетем и уважим Васил Левски, като си спомним, че той е загинал за народа, за нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Васил Левски не е загинал по собствена воля, нито в битка - той е бил обесен. И отново остава реторичният ми въпрос "Защо точно на тази дата?" Защо точно това събитие трябва да бъде помнено от народа? Не можем ли просто да запазим по минута мълчание в името на този национален герой на този ден, вместо да организираме по тази трагедия големи церемонии?

    ОтговорИзтриване
  3. първо
    глаголът загинал изключва възможността да е умрял по свое желание
    защо точно тази дата?/нищо че е реторичен въпрос/ Защото този човек е дал живота си за народа и това е най-важното. Всички церемонии са от уважение, това не е празник, не се празнува, чества се. Пък и вкрайна сметка реалността е жестока - защо да игнорираме факта, че Васил Левски е бил обесен?

    ОтговорИзтриване
  4. освен това да запазим минута мълчание - това е недостатъчно. Минута мълчание за човек, който е рискувал живота си години наред. Не е ли малко неуважително?

    ОтговорИзтриване
  5. Вярно, дал е живота си за народа, но в друг смисъл, т.е. не е свързано с обесването му. С какво е спомогнала тази негова смърт за народа? А защо не честваме делата му на друг ден, защо точно на този? Нека минутата мълчание да е точно на 19 февруари, а друг по-светъл ден да бъде избран за тържествата и церемониите.

    Точно това се опитвам да кажа през цялото време, а не че не уважавам Васил Левски. Да, трябва да му се отдаде нужната почит, но датата е неподходяща.

    ОтговорИзтриване
  6. съжалявам но не съм съгласна
    дал е живота си за народа и това Е свързано с обесването му. Ако не беше революционер щяха ли да го обесят? Смъртта му не е помогнала на народа, но живота му е помогнал. С честването на тази дата ние искаме да покажем, че въпреки обесването му, той е жив в паметта на народа. тази дата е твърде значима за да е я отбележим.
    жалко, че има хора, които не искат да честваме тази дата.

    ОтговорИзтриване
  7. По-скоро е жалко, че има такива хора, които искат да честват точно тази дата. За да покажем, че Васил Левски е в паметта на народа, можем и само да запазим минутка мълчание - както на 2-ри юни. Вярно, и тогава има церемония, но поне Ботев е умрял в битка.

    И въпреки че Васил Левски е направил иключително много за България, категоричното ми мнение е, че НЕ трябва да честваме неговото обесване. Можем да покажем и по много други начини, че е в националната ни памет, и го правим.

    А на Великден как е? Иисус Христос е бил разпънат на Разпети петък - тогава да не би да честваме нещо? Да не би да е случайно, че отбелязваме именно деня, когато Иисус е възкръснал?

    ОтговорИзтриване