20 март, 2009

Абсурдни ситуации при пътуване във времето

Постът, който написах вчера, съдържаше информация за недоказани физични теории теории относно пътуването във времето. Ако искате го прочете и ще разберете как примерно можем да си обясним пътуването във времето.
Но стига сме се ровили в миналото (в миналия пост, по-точно :D). Както разбирате от заглавието, ще говоря за парадоксалните (парадокс=абсурд) при пътуването във времето. Какво имам в предвид ли? За да разберети си представете,...
...че сте пътешественик във времето. Намерили сте начин да отидете в миналото, т.е. както бях написал в по-предишния ми пост - трябва да вдигнете скорост, по-голяма от тази на светлината, за да отидете назад във времето. И така, да предположим, че сте успели. Върнали сте се няколко години, преди да се родят вашите родители, т.е. тогава ги е нямало нито тях, нито вас. Тогава убивате дядо си (естествено, не бихте го направили наистина). Какво би трябвало да се случи. Щом убиете дядо си, още преди да се родят родителите ви, то значи те никога няма и да се родят. А от това автоматично следва, че и вие няма да се родите. Опа, сега вече загазихте. Но щом вие не сте се родили, тогава кой е убил дядото? Видяхте ли парадокса? Този абсурд носи името "Парадоксът на убития дядо".

Има един интересен филм, казав се "Back to the Future", трилогия, където главните герои пътуват във времето. Около това се върти целия сюжет. И те стигат до същия парадокс, макар и в малко по-изменен вид. Главният герой, след като пазделил родителите си, така че те да не се оженят, започва постепенно да ицчезва. Обаче накрая всичко се оправя. По принцип самата мисъл за изчезване е парадоксална, но сега това няма значение.
Друг интересен абсурд е "Парадоксът на близнаците". За него няма да говоря сега, тъй като съм го чувал, но така и не разбрах какво толкова е абсурдното в него (явно не съм го слушал добре).
Е, надявам се да ви е било интересно. До нови срещи в бъдещето (утре :D)!
http://test0001.hit.bg/facebook.png

Няма коментари:

Публикуване на коментар