19 март, 2009

Пътуване във времето

Ако сте запалени по физика (като мен), то най-вероятно сте чували за сумати загадки и недоказани теории, като например пътуване във времето. Ако не сте чели по въпроса, то най-вероятно няма и да възприемете самото "пътуване във времето" като някаква загадка. В днешно време ние употребяваме този израз, когато например се потопяваме в спомените си. Но от физична гледна точка нещата са малко по-различни. Всъщност много по-различни. Става въпрос за истинско (не въображаемо) преместване на един обект в друга част от времевата линия. По схема делим времето на три периода - минало, настояще и бъдеще. Миналото е това, което е зад нас, което вече се е случило. Настоящето е това, което сега се случва, а бъдещето е това, което ще се случи. Искам да изясня, че пътуването във времето е само теория, и то недоказана. Един мъдър физик, живял в миналото, на име Алберт Айнщайн (всички сме го чували) е казал, че колкото по-бързо се движим, толкова повече се забавя времето около нас. Като се замислим, много лесно можем да докажем тази теория.
Например: Един човек бърза, за да не закъснее за училище. След пет минути тичане той стига в училището. Следователно времето около него се е забавило. Ако ученикът тичаше по-бавно, щеше да стигне в училището за повече от 5 минути, следователно времето щеше да тече по-бързо. Друг е въпросът как ние самите усещаме това време. И кога по-бързо ще мине времето (за вас)? Един час при зъболекаря или един час пред компютъра? Отговор на този въпрос не е необходим...

Принципно, отново по недоказани теории, се води, че ако надвишиш скоростта на светлината, то ти ще се озовеш в миналото. Ако пък колкото повече се доближаваш до скоростта на светлината, толкова повече се забавя времето около теб. Сега, нека порасъждаваме защо е възможно да бъде така. По теорията на Айнщайн, която вече казах, колкото по-бързо се движим, толкова по-бавно тече времето около нас. А какво става, когато вдигнем най-високата скорост? Представете си, че се разхождаме из цялата Вселена с космически кораб със скоростта на светлината. А вие знаете, че скоростта на светлината е най-високата скорост, позната на човека, която не може да бъде надмината. По теорията на известния физик времето за нас би трябвало да спре. Обаче важно е , че е спряло само за нас, защото то продължава да тече на Земята, и когато се върнем там, може да са минали около 100-200 години. Нищо чудно. Но ние не искаме да живеем в бъдещето и копнеем за нашето минало. А, сега де! Как ще се върнем? Да си представим, че превишаваме скоростта на светлината, което принципно е невъзможно (засега). Ние вече сме минали най-високата скорост. Какво следва?
Back to the Past!
Или с други думи - Завръщане в миналото! Точно така! Логично е, че след като времето спре за нас, следващия период ще е отрицателен. Разбирате ли? Фактически времето се забавя се повече и повече, докато накрая не спре. Обаче след това спиране то продължава да се забавя. А всички знаем, че след нулата следва -1.

Е, това е засега. Май малко се поувлякох в писането, но се наявам информацията, която ви предоставих, ви е харесала. По-късно ще пиша за пародксите (абсурдите), които могат да се получат от пътуване във времето и защо то може да бъде невъзможно. Ще се видим в бъдещето! (утре :D).
http://test0001.hit.bg/facebook.png

Няма коментари:

Публикуване на коментар